torsdag den 2. januar 2014

2014

Så er vi startet på det nye år, og ønsker jeg alle mine læsere Godt Nytår :)

I bygden Vágur hvor jeg er født og boede til jeg var 16 år, har der så længe jeg kan huske tilbage, været nytårsfejring, med fakkelbæring, stort bål og meget fyrværkeri.

Hele bygden har stået sammen om arrangementet - for dem der har lyst til det, kan man melde sig til et måltid kl. 19.00 i forsamlingshuset, og under spisningen bliver der underholdt med forskelligt lokalt :)

Omkring kl. 23.30 samles en stor del af bygdens beboere ved en særlig post, hvor mændene og enkelte kvinder nogle gange, får en stor fakkel som bliver tændt, og går så alle i procession til bugten, hvor man først går i cirkel en bestemt rute, for til sidst at samles omkring en bålplads, og efter at have sunget "Tíðin rennur sum streymur í ár" kastes alle faklerne i bålet og samtidig bliver der affyret meget flot fyrværkeri.

I år var der 50 år siden første gang, og var alt særlig flot - I får lige det hele i billeder :)


De første fakkelbærere er ved at ankomme til bugten/bunden af fjorden :)


- de fortsætter langs bugten


Hele aftenen styrtede regnen ned, men kl. 23.30 blev nogenlunde tørt og ved midnat var søen så blank, at fakler og raketter spejledes :)


- næsten færdig med cirkelrunden :)


- og så er der sunget og faklerne kastet og bålet antændt - traditionen tro, var der en gammel træbåd som blev brændt. Det jeg altid har syntes er så flot, er at se menneskerne i lyset fra flammerne :)Oppe i fjeldet bliver der sat metaldåser op, som bliver fyldt med olie, og da fakkelbærerne starter, bliver dåserne tændt og danner det nye årstal :)Men det hele foregår, bliver alle gadelygter slukket, og alt elektrisk lys undtaget lyskæder nogle steder, så alt det andet lys kan rigtig nydes :)På det modsatte fjeld blev der i år dannet et 50 tal, i anledningen af jubilæet. De andre lys stammer fra en vej som fører op til fjeldet, og sættes metaldåser langs hele vejen op, og antændes disse også samtidig med at fakkelbæringen starter.1 kommentar:

  1. Det er da en skøn tradition, det ser fantastisk ud

    SvarSlet